Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες

Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες
D.S.G. A.C.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Προτεινομένη άσκηση προθέρμανσης για τη σημερινή προπόνηση


Σας αποστέλλω παρακάτω ένα πρόγραμμα με ασκήσεις προθέρμανσης με τεχνικοτακτικά στοιχεία.

Όπως αναφέρεται στα περισσότερα σεμινάρια με καταξιωμένους τεχνικούς αλλά και στη σύγχρονη βιβλιογραφία,ο παραδοσιακός τρόπος προθέρμανσης ανήκει στο παρελθόν!

Αντί αυτού χρησιμοποιούντα ασκήσεις χαμηλής έντασης με τεχνικοτακτικά στοιχεία,που έχουν το πλεονέκτημα πως προετοιμάζουν τους ποδοσφαιριστές ιδανικότερα και εξασκούν την τεχνική, την συνεργασία και περιέχουν στοιχεία τακτικής.Οι παρακάτω ασκήσεις τοποθετούνται στο εισαγωγικό μέρος της προπόνησης(προθέρμανση) σε συνδιασμό αρχικά με λίγο αερόβιο τρέξιμοΙ(π.χ.7΄) και διατάσεις.Το πλεονέκτημα τους πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα,τόσο στις επαγγελματικές κατηγορίες όσο και σε ερασιτεχνικές ομάδες,αλλά και στις ηλικίες παίδων,προπαίδων και κάποιες σε τζούνιορ.Η απόσταση βέβαια μπορεί και επιβάλλεται να ρυθμίζεται, ανάλογα με το επίπεδο.Μπορούμε στην ίδια προθέρμανση να τοποθετήσουμε 1 ή και 2 ασκήσεις.Παραθέτω ενδεικτικά 3 ασκήσεις,από την πραγματικά μεγάλη συλλογή που υπάρχει,ενώ ο κάθε προπονητής,μπορεί να επιλέξει ανάλογα την τακτική και το σύστημα που ακολουθεί,αλλά και πολύ περισσότερο,αν μμπει στη φιλοσοφία τους,να δημιουργήσει δικές του.



Άσκηση 1
Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 4-6 ατόμων και μεταβιβάζουν την μπάλα σε μορφή τριγώνου,με πλευρά 15-20 μέτρα.Χρόνος 12' (5΄με το δεξί πόδι και 5΄με το αριστερό,με διάλειμμα 2΄διατάσεις στην αλλαγή κατεύθυνσης). Οι μεταβιβάσεις (μαύρο βέλος)είναι
συρτές ως εξής:Ο Α στον Β,ο Β στον Γ ανάμεσα από δύο κώνους(πιατάκια)που απέχουν 2 μ.μεταξύ τους,ο Γ οδηγεί και παραδίδει την μπάλα στον Δ και ούτω καθεξής.Η εναλλαγή των παικτών(κόκκινο βέλος) γίνεται αμέσως μετά την πάσα και η κατεύθυνση δεξιόστροφη ή αριστερόστροφη,στον επόμενο κώνο.Είναι επιθυμητές οι μεταβιβάσεις με μία επαφή.
Αν δημιουργήσετε 3 τρίγωνα στο επιθετικό πλάτος του γηπέδου,φροντίστε το ένα στον άξονα να έχει το πορτάκι απέναντι από την εστία(πάσα ''τρύπα''στην πλάτη της άμυνας) για φορ ή κρυφό παίκτη και τα άλλα δύο διαγώνια προς την εξωτερική πλευρά του γηπέδου(πάσα στον κενό χώρο για ακραίο επιθετικό ή χαφ).Αν είναι εφικτό χρησιμοποιείστε στα ανάλογα τρίγωνα παίκτες που παίζουν στον αγώνα σε αυτούς τους χώρους όταν επιτίθεται η ομάδα σας(ιδανική άσκηση για ανάπτυξη 4-3-3).


Άσκηση 2

Οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 5-8 ατόμων και μεταβιβάζουν την μπάλα σε μορφή ρόμβου 30μ.Χ20μ.Χρόνος 12' (5΄με το δεξί πόδι και 5΄με το αριστερό,με διάλειμμα 2΄διατάσεις στην αλλαγή κατεύθυνσης). Οι μεταβιβάσεις(μαύρο βέλος)έχουν τη μορφή μιας μικρής και μιας μεγαλύτερης και ακολουθούν την αρίθμηση που φαίνεται στο σχήμα 1 ως 8 και πάλι από την αρχή.Οι ποδοσφαιριστές ακολουθούν(κόκκινο βέλος) την δεξιόστοφη ή αριστερόστροφη αναλλάγή θέσεων στον επόμενο κώνο.Άσκηση που βελτιώνει την μικρή -μεσαία μεταβίβαση,την αλλαγή πλευράς και θέσης των παικτών,την κυκλοφορία της μπάλας,τον συγχρονισμό των κινήσεων,την πάσα και την τεχνική των παικτών.

Άσκηση 3



Πολύ καλή άσκηση για την αρχή της προπόνησης,καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς αερόβιο τρέξιμο(μόνο διατάσεις).Εξαιρετική για ακαδημίες ποδοσφαίρου.Εκτελείτε σε μήκος 30μ.-40μ.ως εξής:οι ποδοσφαιριστές χωρίζονται σε ομάδες των 9(ιδανικό)-12 ατόμων .)Οι ποδοσφαιριστές στέκονται σε σχηματισμό Π1,Π2 κλπ με μια μπάλα ο καθένας και 3 που λειτουργούν ως παίκτες ''τοίχοι''για το 1-2,στο σχήμα οι Α,Β,Γ.Ο Π1 ξεκινάει με πάσα στον Α,ο Α πασάρει στον Π1 στον κενό χώρο, ο Π1 πασάρει στον Β,ο Β στον Π1 στον κενό χώρο,οπ1 στον Γ,ο Γ στον Π1 στον κενό χώρο,που υποδέχεται την μπάλα και την οδηγεί,πραγνματοποιώντας και ένα σλάλομ τεχνικής(προαιρετικό)πριν φτάσει στη αφετηρία και αρχίσει ξανά.Οι Α,Β,Γ πριν από κάθε πάσα,πραγματοποιούν κίνηση ξεμαρκαρίσματος(βλ.σχήμα).Οι ποδοσφαιριστές κάθε 3΄αλλάζουν ρόλους,για να περάσουν όλοι από τα 2 στάδια.

Υποψήφιος Ευρωπαίος Προπονητής

4 σχόλια:

  1. Είναι γνωστό σε όλους ότι η ομάδα πάσχει -αν πάσχει κάπου- στο θέμα των παικτών, ενώ από προπονητές δεν είχε ποτέ πρόβλημα καθώς διέθετε ανέκαθεν και διαθέτει πληθώρα τέτοιων, αφού ο αριθμός τους είναι πάντα ίσος ή μεγαλύτερος του αριθμού των παικτών. Θα συμβούλευα τον παίκτη-πρόεδρο-προπονητή-μάνατζερ-κηνυγό ταλέντων-ψήστη κλπ. που έκανε την σχετική ανάρτηση να περιορίσει τις (υπερ)αρμοδιότητές του και να αφοσιωθεί στο αγωνιστικό κομμάτι, στο οποίο -ειρήσθω εν παρόδω- δεν μπορώ να πω ότι διαπρέπει κιόλας τον τελευταίο καιρό.

    Εξαρτημένος, εσωτερικός κάθε άλλο παρά αντικειμενικός παρατηρητής (βασικό και αναντικατάστατο -τρέμε Σουπιάδη τζούνιορ- αριστερό φουλ μπακ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μεγάλη ανωνυμία12 Ιανουαρίου 2011 στις 12:10 μ.μ.

    εγώ λέω να βγάλουμε και ένα playbook(το έχουν στο αμερικάνικο football) ετσι ώστε ο κάθε παίκτης να μελετήσει τις ασκήσεις και να έχει μια ιδέα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανατικός Οπαδός της Ομάδος12 Ιανουαρίου 2011 στις 12:25 μ.μ.

    η ομάδα πάει για μεγάλα πράγματα....
    αν υπάρχει και λίγη ανταπόκριση στην προπόνηση και ο προπονητής είναι λίγο ανοιχτόμυαλος και αφήσει τις αρχαίες ασκήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναποφάσιστος ως προς το Αντικειμενικός ή Υποκειμενικός και Εσωτερικός ή Εξωτερικός Παρατηρητής από ΠΓΔΜ12 Ιανουαρίου 2011 στις 1:56 μ.μ.

    βλέπω ότι η διοίκηση συγκινήθηκε από τα σχόλια περί αδράνειας και βάλθηκε να μας αποδείξει ότι όντως "ποτέ δεν κοιμάται". Θέλουμε και διάρκεια όμως κ.κ. της διοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή