Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες

Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες
D.S.G. A.C.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Εθελοντική Αιμοδοσία


Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές.
Δώσε αίμα, σώσε ζωές.
Δίνω αίμα, μετράει.
Δώσε ζωή, είναι στο αίμα σου.
Πρόσφερε αίμα. Κάνε μια καρδιά να χτυπά.
Γίνε και εσύ Εθελοντής Αιμοδότης, ΣΩΣΕ ΖΩΕΣ.


Είναι μερικά από τα μηνύματα που ακούμε καθημερινά.

Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011, με αφορμή την εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, προστάτη της Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών και ο «Σύλλογος Αθλούμενων Δικηγόρων Γιαννιτσών και Φίλων – ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ» διοργανώνουν εθελοντική αιμοδοσία, που θα γίνει στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών (τμήμα αιμοδοσίας) τις ώρες 10π.μ. μέχρι 1:30μ.μ.

Δυστυχώς στην χώρα μας, η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια ακόμα υπαρκτή κατάσταση που έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο την ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εκείνων που μπορούν με την τελείως ανώδυνη γι' αυτούς εθελοντική αιμοδοσία να προσφέρουν το πολυτιμότερο για όσους το χρειάζονται θεραπευτικό μέσο, το αίμα.
Αρκετές φορές, αυτή η μη ευαισθητοποίηση οφείλεται στην αδιαφορία πολλών για το τι αποτελεί πραγματική προσφορά προς τον συνάνθρωπο, πολλές φορές όμως οφείλεται στην άγνοια για το μέγεθος της ανάγκης που υπάρχει να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους το πιο ανεκτίμητο αγαθό που μπορεί να σώσει την ζωή του.
Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει την ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Κι αυτό γιατί μια μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο υποκατάστατο του αίματος. Το ανθρώπινο αίμα δεν μπορεί να παρασκευασθεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους.
Το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τα ερυθρά κύτταρα μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 5 εβδομάδες σε μια θερμοκρασία 4 - 6 βαθμών Κελσίου. Συνεπώς, η ανάγκη για τακτική εθελοντική αιμοδοσία γίνεται επιτακτική δεδομένου του περιορισμένου χρόνου ζωής του αίματος και των συστατικών του.
Οι άνθρωποι που έχουν αναιμία δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Παρόλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η κατάσταση της υγείας τους είναι αντιστρέψιμη, μπορούν να ακολουθήσουν θεραπευτική αγωγή και να δώσουν αίμα απ' την στιγμή που η αιμοσφαιρίνη τους επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα.
Η εθελοντική αιμοδοσία μπορεί να επαναλαμβάνεται με ασφάλεια σ' ένα διάστημα τριών μηνών, αν ο δότης δεν διατρέχει τον κίνδυνο αναιμίας, ιδιαίτερα έλλειψη σιδήρου. Επαναλαμβανόμενη εθελοντική αιμοδοσία μετά από διάστημα τριών μηνών δεν προκαλεί κανενός είδους αδυναμία. Καθώς οι γυναίκες πριν την εμηνόπαυση είναι περισσότερο επιρρεπείς στην έλλειψη σιδήρου, το δικό τους διάστημα εθελοντικής αιμοδοσίας είναι συνήθως μεγαλύτερο.
Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο να κολλήσει οποιαδήποτε μολυσματική ασθένεια. Το αίμα συλλέγεται χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό. Ένας νέος ασκός με ενσωματατωμένη αποστειρωμένη βελόνα μιας χρήσης χρησιμοποιείται για κάθε δότη και η βελόνα καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία.
Ένας δότης μπορεί να έχει ηλικία από 18 ως 60 χρονών χωρίς να διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο για την υγεία του. Αυτό το χρονικό διάστημα μπορεί να είναι λίγο μεγαλύτερο ή μικρότερο ανάλογα με τα πρότυπα κάθε χώρας.
Η καταλληλότητα της υγείας σας για να γίνετε εθελοντής αιμοδότης ελέγχεται πριν δώσετε αίμα. Αν είναι πιθανό να διατρέξει κάποιον κίνδυνο η υγεία σας λόγω της αιμοδοσίας ή να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του λήπτη λόγω της ακαταλληλότητας του αίματός σας, δεν θα γίνει αιμοληψία.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι πολλοί οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν πριν το αίμα κριθεί κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτικό μέσο. Μπορεί να χρειαστούν περίπου 3 μέρες για να γίνουν όλοι αυτοί οι έλεγχοι. Αν θέλετε να προσφέρετε αίμα μόνο για κάποιο μέλος της οικογένειάς σας ή φίλο σας που το χρειάζεται, μπορεί να μην επαρκεί ο χρόνος σε επείγουσες καταστάσεις, για να συλλεγεί και να ελεγχθεί το αίμα σας για κάποιον συγκεκριμένο ασθενή. Γι' αυτό το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη για επάρκεια αίματος ώστε να εξυπηρετηθούν τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν υγιείς εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν αίμα τακτικά.
Η αιμοδοσία δεν διαρκεί πολύ. Η συλλογή του αίματος διαρκεί περίπου 8 - 10 λεπτά. Παρόλα αυτά, οι δότες ενθαρρύνονται να διαθέσουν περίπου μια ώρα για την όλη διαδικασία. Μετά την αιμοδοσία πρέπει να ξεκουραστείτε για 10 τουλάχιστον λεπτά και να πιείτε έναν χυμό για να ανανεώσετε τα υγρά.
Τα άτομα που πέρασαν ή υποφέρουν από μεταδιδόμενες μολυσματικές ασθένειες δεν πρέπει να δίνουν αίμα. Επίσης δεν πρέπει να δίνουν αίμα τα άτομα που ο τρόπος ζωής τους τα κατατάσσει στις ομάδες υψηλού κινδύνου για μεταδιδόμενα μολυσματικά νοσήματα.
Σαν εθελοντής αιμοδότης είναι ηθική σας υποχρέωση να διασφαλίζετε ότι το αίμα που προσφέρετε είναι απόλυτα ασφαλές και δεν είναι επικίνδυνο να μεταδώσει κάποιο νόσημα που μπορεί να μεταφέρετε. Κι αυτό γιατί ο σκοπός της εθελοντικής σας αιμοδοσίας είναι να βοηθήσετε έναν ασθενή που βρίσκεται σε πραγματική ανάγκη κι όχι να τον βλάψετε.
Δραστηριοποιείστε τον εαυτό σας σαν εθελοντή αιμοδότη.

3 σχόλια:

  1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΤΟ "ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ" ΧΑΤΖΙ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
    ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΙ' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ.
    ΥΓ:ΠΑΛΤΕ ΠΡΟΣΟΧΗ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ..... ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΜΕΤΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά έκλεισε.... το πρώτο γεύμα σύσφιξης για τη νέα περίοδο θα γίνει μετά την αιμοδοσία.
    ΥΓ Προσπαθήστε όλοι εκτός από τον εαυτό σας να φέρετε συγγενείς, γνωστούς και φίλους, ώστε να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες φιάλες αίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή