Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες

Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες
D.S.G. A.C.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Αγώνας για ποιότητα ζωής


Ποιά θα είναι η τύχη του στρατοπέδου Καψάλη... τελικά;;;;;;;

Εγκαταλειμμένων στρατοπέδων συνέχεια…
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλος κατά την επίσκεψή του στις 12-2-2011 στην πόλη μας ανακοίνωσε, ανάμεσα σε άλλα, τηναπόδοση ολόκληρης της έκτασης του στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ (92 στρέμματα στην καρδιά της πόλης μας), στο Δήμο Πέλλας με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για “κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις αλλά και για την αναψυχή των κατοίκων”. Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι έτοιμο να προχωρήσει στην παραχώρηση μόλις έχει στα χέρια του μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του στρατοπέδου από τις τοπικές αρχές (δήμος, περιφέρεια, υπουργείο περιβάλλοντος). Το κλειδί λοιπόν για την εξέλιξη της παραχώρησης κρατά ο ίδιος ο Δήμος Πέλλας.
Η πλήρης απόδοση του εγκαταλειμμένου στρατοπέδου στους δημότες για να μετατραπεί σε έναν πνεύμονα υψηλού πρασίνου στο κέντρο των Γιαννιτσών αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Δικτύου Πολιτών τα τελευταία χρόνια μέσα από ποικίλες δράσεις. Η απόφαση αυτή της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΘ.Α αποτελεί δικαίωση των αγώνων αυτών, αλλά ανοίγει το δρόμο για την παραχώρηση και των υπολοίπων εγκαταλειμμένων στρατοπέδων της χώρας που διεκδικούνται από τους πολίτες.

Διεκδικούμε:
• Άμεση κατάρτιση μελέτης αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ από το Δήμο Πέλλας και υποβολή στο ΥΠ.ΕΘ.Α.
• Πλήρη απόδοση στο Δήμο και του στρατοπέδου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, που πρόσφατα μετεγκαταστάθηκε,
• Δημιουργία χώρων υψηλού πρασίνου, δηλαδή δασών, στους χώρους του στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ, στην καρδιά της πόλης και του στρατοπέδου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ (περιαστικό δάσος – σύνδεση με Πενταπλάτανο).
• Αποκατάσταση, ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων του στρατοπέδου ΚΑΨΑΛΗ (οθωμανικά λουτρά – τζαμί).
• Αξιοποίηση μόνο των υπαρχόντων κτιρίων και καμία περαιτέρω δόμηση στο χώρο των πρώην στρατοπέδων.

Ελεύθεροι χώροι πρασίνου – πάρκα στην πόλη
Οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου στα Γιαννιτσά, την πόλη με τα 2,1τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, εξακολουθούν να αποτελούν μείζον πρόβλημα ιδιαίτερα δε και μετά την “ανάπλαση” του κυριότερου μέχρι τώρα πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης, του πάρκου Αγίου Γεωργίου. Τα δέντρα του πάρκου κόπηκαν σχεδόν όλα και σ' αυτό ήρθε να προστεθεί και η παύση των εργασιών στο πάρκο λόγω έλλειψης χρημάτων…
Το καλοκαίρι όμως έρχεται και τα παιδιά μας θα είχαν κάπου να παίξουν και να δροσιστούν αν δεν είχε γίνει η ανάπλαση…
Τώρα απλά πρέπει να περιμένουν καμιά εικοσαριά χρόνια μήπως και παίξουν τα δικά τους παιδιά…

Επιπρόσθετα τα οικόπεδα μέσα στην πόλη των Γιαννιτσών που είχαν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο (ΓΠΣ), αποχαρακτηρίζονται το ένα μετά το άλλο και παραδίδονται στην δόμηση λόγω αδυναμίας από πλευράς του δήμου να τα απαλλοτριώσει. Τέλος στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και μια απόφαση της τέως Νομαρχίας Πέλλας να παραχωρήσει στο ΚΤΕΛ Πέλλας Α.Ε. το μεγαλύτερο τμήμα από τον περιβάλλοντα χώρο του Αγροτικού Κτηνιατρείου Γιαννιτσών. Στο χώρο υπάρχουν περίπου 50 υγιή πεύκα, ηλικίας 40 ετών, τα οποία είχαν φυτευτεί από περίοικους. Τα δέντρα θα κόβονταν για να δημιουργηθεί χώρος διανυκτέρευσης των λεωφορείων του ΚΤΕΛ Πέλλας Α.Ε. Η σχετική απόφαση που είχε εκδοθεί από την τέως διεύθυνση του Δασαρχείου Πέλλας ανακλήθηκε μέχρι να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, ο οποίος τελικά ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για το θέμα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Όλες οι ενέργειες που έκανε το Δίκτυο Πολιτών για το Περιβάλλον για την ανάκληση της απόφασης, έγιναν χάρη στην αντίδραση των μαθητών των γειτονικών σχολείων, των περίοικων και των επαγγελματιών της περιοχής.

Διεκδικούμε:
• Άμεση δενδροφύτευση όλων των χαρακτηρισμένων χώρων πρασίνου από το ΓΠΣ της πόλης των Γιαννιτσών.
• Αύξηση της παρόδιας βλάστησης και επιδότηση δενδροφύτευσης σε ταράτσες και ακάλυπτους χώρους κτιρίων.
• Ανανέωση όλων των υπαρχόντων συστάδων δέντρων (Κτηνιατρείο, Φιλίππειο, πάρκα κλπ). Σημειώνεται πως τα ακατάλληλα πλέον για μέσα στην πόλη πεύκα και λεύκες, που χρησιμοποιούνταν παλιά, πρέπει να αντικαθίστανται με δέντρα σύμφωνα με τις κλιματολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Επίσης μια ορθολογική ανανέωση των δέντρων προβλέπει να υπάρχει υψηλό πράσινο μέχρι να ανανεωθούν όλα τα δέντρα. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή σ’ όλους τους σχετικούς επιστήμονες και σαφώς δεν προβλέπει την εφάπαξ κοπή όλων των ακατάλληλων δέντρων από την αρχή. Τέλος η ανανέωση των δέντρων σε ένα τεχνητό δάσος, τα οποία δεν είναι αυτοφυή, πρέπει να είναι διαρκής και πριν αυτά χαρακτηριστούν γηραιά. Τα δέντρα χαρακτηρίζονται γηραιά μετά την πάροδο 40 ετών και κόβονται στα 70 χρόνια.


ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

Η ανάρτηση έγινε από το blog του Δικτύου Πολιτών για το Περιβάλλον

3 σχόλια:

  1. ΔΗΛΩΝΩ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΩ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΕΙΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΧΩ ΠΛΟΥΣΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΔΕΝΤΡΩΝ (ΒΛΕΠΕ ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ)!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά, ο παπατζής δεν έχει το θεό του, το παίζει κούκλος με τη δεντροφύτευση, ενώ δεν έκανε τίποτα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως πέρα από την πλάκα, το στρατόπεδο Καψάλη είναι η τελευταία ευκαιρία της πόλης για πράσινο. Αν το κτίσουν κι αυτό, όποιος θέλει να μην βλέπει μόνο τσιμέντο, καλύτερα να μεταναστεύσει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή