Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες

Μην ντραπείς αν έπαιξες καλά κι έχασες. Να ντραπείς αν έπαιξες κακά και κέρδισες
D.S.G. A.C.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΛΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ - ΔΙΚΑΙΟΠΟΛΙΣ

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ


Η Ο.Μ.Γ συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή της διοργάνωσης 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Πρόκειται για ελεύθερη ποδηλατοδρομία ποδηλατών, χωρίς αγωνιστικό χαρακτήρα, από όλη την Ελλάδα, με αφετηρία τις περιοχές που διαμένουν και τερματισμό στην Θεσσαλονίκη – Λευκός Πύργος, όπου θα τελεστεί εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της συμπλήρωσης των 100 χρόνων.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

ΤΟΠΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Ο.Μ.Γ: ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΠΕΛΛΑΣ
Πεζόδρομος – Κτήριο Δημαρχίας

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 9:00 π.μ.

Γενικές Πληροφορίες:
Οι ποδηλάτες από τις όμορες περιοχές θα συγκεντρωθούν στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Κρύας Βρύσης Πέλλας. Στις 9:00 ακριβώς θα αρχίσει η ποδηλασία με κατεύθυνση τα Γιαννιτσά. Στις 10:00 θα διέλθουν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο των Γιαννιτσών. Κατόπιν θα επιβιβασθούν στο συνοδεύον λεωφορείο και θα αφιχθούν στην Ν. Χαλκηδόνα. Από εκεί θα ποδηλατήσουν έως την Γέφυρα – Τόπσι (Μουσείο). Θα βγει αναμνηστική φωτογραφία των ποδηλατών και η ποδηλασία θα συνεχισθεί έως την Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στην Πανελλήνια συνάντηση ποδηλατών στον Λευκό Πύργο μέσω της οδού Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός. (Δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης). Προβλεπόμενη ώρα άφιξης στην Θεσσαλονίκη 13:15. Προβλεπόμενη ώρα αναχώρησης επιστροφής από Θεσσαλονίκη προς Κρύα Βρύση 14:15 επιβιβαζόμενοι οι ποδηλάτες επί του λεωφορείου.

Η ποδηλασία δεν είναι υποχρεωτική σε όλο το μήκος της διαδρομής.
Θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς ποδηλάτων.
Ποδηλασία θα πραγματοποιηθεί εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ποδηλατών.

Ο οικισμός ΓΕΦΥΡΑ – ΤΟΠΣΙ, είναι ενδιάμεσος σταθμός της ποδηλατικής πορείας, τιμής ένεκεν της περιοχής όπου υπογράφηκε η παράδοση της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στους Έλληνες.

Πληροφορίες τηλ. 23820 27777 κος Σεμερτζίδης Χ.

Πληροφορίες για την διοργάνωση www.makedonikieleftheria.org

3 σχόλια:


  1. Θεωρώ αρκετά σοβαρό λάθος των διοργανωτών της συγκεκριμένης εκδήλωσης, την παράλειψή τους να ξεκινήσει η ποδηλατοδρομία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και όλης της Μακεδονίας από την πόλη των Γιαννιτσών.
    Η μάχη των Γιαννιτσών ήταν μια από τις σημαντικότερες του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Ξεκίνησε στις 19 Οκτωβρίου 1912 με τον Ελληνικό Στρατό να επιτίθεται από τα δυτικά κατά των Τουρκικών δυνάμεων στα Γιαννιτσά και μετά από διήμερο σκληρό αγώνα να αναδεικνύεται νικητής.
    Υπήρξε η πιο φονική μάχη των βαλκανικών πολέμων, ωστόσο η νίκη στα Γιαννιτσά άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
    Η περιοχή των Γιαννιτσών, που το τούρκικο επιτελείο επέλεξε ως αμυντική τοποθεσία, εκτός από το μειονέκτημα ότι είχε ένα μεγάλο φυσικό κώλυμα στα νότα της, τον Αξιό ποταμό, προσφέρονταν για άμυνα με μέτωπο προς τα δυτικά, καθώς απέκλειε την κύρια οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα στήριζε ικανοποιητικά τα πλευρά της στο όρος Πάικο και στη λίμνη των Γιαννιτσών. Επίσης η επάνδρωσή της απαιτούσε σχετικά περιορισμένες δυνάμεις. Στην περιοχή οι Τούρκοι εγκατέστησαν την 14η Μεραρχία Σερρών, ενισχυμένη με τις δυνάμεις που συμπτύχθηκαν από τον Σαραντάπορο.
    Η έλλειψη πληροφοριών σχετικά με το μέγεθος και τις προθέσεις του τουρκικού στρατού, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της μάχης. Το γεγονός αυτό, σε συνάρτηση με την ανάγκη άμεσης κατάληψης της Θεσσαλονίκης, ανάγκασε το ελληνικό Γενικό Στρατηγείο να προχωρήσει σε μάχη εκ συναντήσεως, χρησιμοποιώντας κατά την προέλασή του 6 μεραρχίες.
    Στις 19 Οκτωβρίου άρχισε η ελληνική προέλαση με τις 1η, 2η, 3η, 4η και 6η Μεραρχίες στον άξονα βόρεια της λίμνης και την 7η Μεραρχία, την Ταξιαρχία Ιππικού και το απόσπασμα ευζώνων Κωνσταντινοπούλου, στον άξονα νότια της λίμνης. Μέχρι το μεσημέρι, η 6η Μεραρχία κατάφερε να προωθηθεί στο χωριό Αμπελιές, η 4η Μεραρχία στο χωριό Μυλοπόταμο, η 1η και η 2η στο χωριό Καρυώτισσα και η 3η Μεραρχία στο χωριό Μελίσσι. Από τις θέσεις αυτές, οι Μεραρχίες που δρούσαν βόρεια της λίμνης εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον της εχθρικής τοποθεσίας. Τις τελευταίες απογευματινές ώρες, τα ελληνικά τμήματα κατάφεραν να διασπάσουν την εχθρική γραμμή και να φτάσουν έξω από την πόλη των Γιαννιτσών. Οι δυνάμεις που δρούσαν νότια της λίμνης δεν μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους.
    Κατά την διάρκεια της νύχτας διακόπηκαν οι επιχειρήσεις και συνεχίστηκαν το πρωί της 20ης Οκτωβρίου. Ο τουρκικός στρατός βλέποντας την αρνητική έκβαση της μάχης, άρχισε να συμπτύσσεται. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά τμήματα νότια της λίμνης δεν κατάφεραν να περάσουν εγκαίρως τον Λουδία ποταμό και ως αποτέλεσμα οι Τούρκοι υποχώρησαν ανενόχλητοι περνώντας από τον Αξιό. Οι κακές καιρικές συνθήκες καθώς και η συγκέντρωση πολλών ελληνικών μονάδων στην περιοχή, δεν επέτρεψαν την επιτυχή καταδίωξη του αντιπάλου.
    Οι απώλειες του ελληνικού στρατού ανήλθαν σε 188 νεκρούς και σε 973 τραυματίες, όμως πιθανότατα ο πραγματικός αριθμός να είναι μεγαλύτερος. Οι τουρκικές δυνάμεις είχαν πολλαπλάσιους νεκρούς στο πεδίο της μάχης, περίπου 3.000.
    Αμέσως μετά την μάχη, οι ελληνικές δυνάμεις, αφού επισκεύασαν τις γέφυρες που είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι, πέρασαν την ανατολική όχθη του Αξιού και άρχιζαν να ετοιμάζουν την είσοδό τους στην Θεσσαλονίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ιστορικέ. Μια χαρά τα γράφεις. Δεν έρχεσε και στη ποδηλατοδρομία να τα πεις στους διοργανωτές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο.Μ.Γ
    Χατζηδημητρίου 72-74
    581 00 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ
    ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ: 183


    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

    100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



    ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ.
    Ποδηλάτες από όλα τα σημεία της Ελλάδος θα ποδηλατήσουν προς την Θεσσαλονίκη για να γιορτάσουν τα 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

    Η Ο.Μ.Γ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους ποδηλάτες να τιμήσουν με την ποδηλασία τους την ιστορική διαδρομή των Ελληνικών Μεραρχιών για την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας από την Τουρκική κατοχή.

    ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

    ΤΟΠΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΜΕΡΙΜΝΑΣ Ο.Μ.Γ: ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ ΠΕΛΛΑΣ
    Πεζόδρομος – Κτήριο Δημαρχίας.
    Επιλέχθηκε ως αφετηρία η Κρύα Βρύση, διότι από εκεί το πρωί της 19 Οκτωβρίου 1912 ξεκίνησαν πέντε ελληνικές μεραρχίες την νικηφόρα τους προέλαση. Οι ποδηλάτες θα διέλθουν ποδηλατώντας την ιστορική Γέφυρα Μελισσίου τιμής ένεκεν της πλέον σημαντικής μάχης στην νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των Γιαννιτσών (20 Οκτωβρίου) και κατ΄επέκταση την διατήρηση της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης. Η ποδηλατοδρομία θα σταματήσει στο κτήριο Δημαρχίας Πέλλας στην πόλη των Γιαννιτσών για έναν ολιγόλεπτο χαιρετισμό. Ακολούθως οι ποδηλάτες θα επιβιβαστούν στο συνοδεύον λεωφορείο με κατεύθυνση την Ν. Χαλκηδόνα. Από την Ν. Χαλκηδόνα θα ποδηλατήσουν έως την Γέφυρα – Τόπσι όπου θα βγει αναμνηστική φωτογραφία στο Μουσείο Γέφυρας, σημείο που υπογράφηκε η παράδοση της Θεσσαλονίκης. Η ποδηλασία θα συνεχιστεί έως την Θεσσαλονίκη και δια της οδού Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός ( Δυτική είσοδος Θεσσαλονίκης) θα καταλήξει στον Λευκό Πύργο – Άγαλμα Ναυάρχου Βότση, για τις εορταστικές εκδηλώσεις. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων όλοι οι ποδηλάτες θα επιβιβαστούν στο συνοδεύον λεωφορείο και θα επιστρέψουν στην Κρύα Βρύση.

    ΩΡΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ 9:00

    ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ – ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ 10:00
    ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ 10:30
    ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ ΓΕΦΥΡΑ – ΜΟΥΣΕΙΟ 11:30
    ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 13:15
    ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 14:15

    Γενικές πληροφορίες
    - Η ποδηλασία δεν είναι υποχρεωτική σε όλη την προβλεπόμενη ποδηλατική διαδρομή.
    - Η μέση ωριαία ταχύτητα της ποδηλατικής πομπής είναι 15 – 20 χλμ. / ώρα.
    - Θα υπάρξει πρόβλεψη μεταφοράς ποδηλάτων.
    - Η ποδηλασία θα πραγματοποιηθεί εφόσον συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός ποδηλατών.
    - Για τους συμμετέχοντες μαθητές, υποχρεωτική είναι η παράσταση εκπαιδευτικού τους.
    - Οι συμμετέχοντες ποδηλάτες θα υπακούουν επακριβώς στις υποδείξεις της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.



    Πληροφορίες τηλ. 23820 27777 κος Σεμερτζίδης Χ.

    Πληροφορίες για την διοργάνωση www.makedonikieleftheria.org
    Τηλ. 2310 288 285 - κος Απόστολος Σιώκος 6977 012 622

    Η ΟΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΕΛΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ


    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

    Αλέξανδρος ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Χαράλαμπος ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή